уторак, 30. јун 2015.

Značenje nacionalizma u kontekstu globalističke invazije

Viktor Radun Teon
Značenje nacionalizma u kontekstu globalističke invazije

Nacionalizam danas nije isto što i nacionalizam juče. Danas nacionalizam znači nešto sasvim drugo nego ranije.
Ako nneko i dalje misli da nacionalizam po definiciji podrazumeva vređanje i nipodaštavanje drugih nacija onda se grdno vara. Ja nacionalizam razlikujem od nacionalšovinizma, fašizma i drugih izama koje imaju prizvuk mrznje i nadmenog veštačkog osećaja superiornosti neke nacije. Nacionalizam danas treba sagledati kroz prizmu sveopšteg nasrtanja antiacionalnog i antihumanističkog kapialističkog globalizma, i u tom smislu nacionalizam ("zdravi", da se tako izrazim) predstavlja pozitivnu pojavu jer postavlja branu i opire se globalističkoj mašini za mlevenje svih identiteta, brisanje tradicije i pretapanje različitosti naroda i etniciteta u bezobličnu i impotentnu masu kojom je lako vladati. U ime i u interesu Kapitala i Njegovog Deteta, Profita. Zarad bogaćenja manjinske sadističke elite.
Otuda bi danas nacionalizmi (srpski, makedonski, ruski, grčki, kineski, španski, brazilski i svaki drugi) trebalo da se podržavaju i međusobno sarađuju, jer stoje na liniji očuvanja sopstvenog identiteta, sopstvene autohtonosti i izvornosti sopstvene kulture. A to su vrednosti koje nas čine ljudima, koje nam pričinjavaju radost. Podržavati i održavati bogatstvo i osobenost vlastite kulture i razmenjivati te vrednosti sa vrednostima drugih kultura, to je istinski internacionalizam. A ne veličati svoje i mrzeti tuđe. Svi smo mi uzeli nešto od drugih kultura i utkali u našu kulturu, kao što su i drugi uzeli od nas. Bogatstvo je u različitosti. To je srednji put. A srednji put je put mudrosti.
Globalizam i globalizacija kakva se sprovodi pod okriljem evroatlanticizma jeste jedan ekstrem, kao što je nacionalšovinizam drugi ekstrem. Oba su isključivi. Ali, kad se zagrebe ispod površine, i taj globalizam se zapravo svodi na ekstremni, šovinistički, atihumanistički nacionalizam i rasizam jer se zasniva na uzdizanju vrednosti i superiornosti angloameričke kulture i njihovom agresivnom, naslnom nametanju svim drugim narodima i kulturama.

Нема коментара: