четвртак, 18. јун 2015.

Naopakost kao ključna formula današnjeg stanja čovečanstva

Viktor Radun Teon:
Naopakost kao ključna formula današnjeg stanja čovečanstva

Ako postoji reč koja može opisati etapu današnjeg čovečanstva, to je onda ova reč: naopakost. Ne izopačenost, ne izvrnutost, ne izokrenutost, To su sve sinonimi, ali njihovo značenje je pomalo pod znakom pitanja. To je upravo ova reč; naopakost. Reč naopakost da označi svu ovu naopaku stvarnost koja nas sluđuje, siluje i omamljuje, koja nas, ljude, čini nedostojnima.
Napredak, razvoj, jedinstvo, sloboda, bratstvo, ljudska prava - sve te zvučne parole iz vremena Prosvetiteljstva i prvih buržoaskih revolucija - Američke i Francuske, zgažene su i bačene na otpad, gde im je i mesto. Svi ti ideali u koje smo verovali i u koje smo se kleli, raskrinkani su i na svetlu Dana izbledeli, pretvoreni u hrpu bezvrednih fraza.
Shvatili smo da su nas sve ovo vreme omamljivali i zamajavali, dok su nas uterivali u torove i štale. A sada, kada su obavili svoj posao, skinuli su svoje maske.
sada pokazuju svoju naopaku narav svuda, na svakom koraku, na svim nivoima: kroz promociju skandala, srnavljenje svetinja, razbijanje brakova, promociju nasilja, seksa i lake zarade.
Hiperliberalizacija odlazi u ekstreme. To je jedino mesto gde može da ode sloboda, ničim zauzdana i kontrolisana.
Čemu vodi naopakost?
Ona uništava tradicijom uspostavljeni moral i izvrće ljudski i društveni poredak naglavce.
Koji je cilj naopakosti?
Cilj je unošenje nereda, haosa, neravnoteže. Ključ ljudskog mira i društvene harmonije je u uspostavljanju poretka. Bilo kakav poredak unosi u ljudske duše mir i spokoj.
Permanentno, svesno i sistematsko remećenje reda u ljude unosi nemir i strah. A kada su uplašeni, ljudi iskonski traže zaštitu.
Država im pruža tu zaštitu u vidu veće kontrole.
Veća kontrola znači manje slobode, manje ljudskih prava, manje jedinstva, manje napretka.
Hiperliberalizacija tako dovodi do hiperkontrole.

Нема коментара: