среда, 21. октобар 2015.

Zločin nad kulturom i pravdom - UNESCO, 21.10.2015

Viktor Radun Teon
Zločin nad kulturom i pravdom - UNESCO, 21. oktobar 2015

UNESCO. 21. oktobar 2015.
Težak, zaista težak udarac za Srbiju, srpski narod i srpstvo u celini. Ali, ne, nije to samo udarac za srpstvo. Oni koji nam se sada smeju ne razumeju suštinu.
To je udarac koji ima dalekosežne, nesagledive geopolitičke posledice po čitav region Balkana i Srednje Evrope, koji vrvi od sitnih ili krupnih nesuglasica, nerešenih ili otvorenih pitanja među desetinama naroda i nacija koje se prepliću, sudaraju i prožimaju na jednom geografski tesnom prostoru. I ne samo po ovaj region, već po čitav svet.
Ovaj udarac je duboka rana u međunarodnom pravu, i on je nepovratno iščašio odnos međunarodne zajednice prema malim narodima, kakav je i srpski, i odnos prema kulturi malih naroda, koja je zaista velika, neprocenjiva, kulturi koja je ušla u svetsku kulturnu baštinu pre mnogo vekova i tamo ostala.
Sve do danas, kada je stavljena u okvir nečeg toliko skandalozno beskrupulozno grotesknog da odudara od svake predstave i slike koju imamo kada govorimo o kulturi i odnosu društva prema kulturi.
Sudbina srpske kulture na Kosovu i Metohiji, koja je zapravo kolevka svekolike srpske kulture i stoga ima nesaglediv značaj, postala je neizvesna. Međunarodna zajednica je raskrinkana. Ona je sada samo floskula i prazna fraza. Kao i humanizam. Današnjim činom, kultura, moral i pravda su pobeđeni od strane nihilizma, nepravde, kriminala i zla.
Učinjen je zločin. Ali, mi se ne predajemo. Pravda mora pobediti. U ratu za novi, pravedniji svet i poredak, koji se stvara, kultura će pobediti, i pravda će ponovo zavladati.
Verujmo u to.

Нема коментара: