четвртак, 15. децембар 2016.


Viktor Radun Teon
Zločin protiv nade

"Dete" koje je zapalilo beskućnika, čoveka koji nema gde da spava nego leži na ulici, koji je u trenutku tog čina spavao, pokriven kartonima, u gradu koji je proglašen za evropsku prestonicu kulture, koji važi za jedan od najlepših gradova u Srbiji i jedno od prvih turističkih odredišta u zemlji, koji se diči tolerancijom i multikulturalnošću! Nema reči kojima bi se mogao izraziti odnos prosečnog građanina Novog Sada i Srbije prema tom gnusnom, odvratnom i frapantnom činu. To je varvarski čin u svakom smislu. Ovim je stavljena tačka na kulturu, tradiciju, vaspitanje i čovečnost. Ovo je kraj ljubavi, empatije i plemenitosti. Ovo je pravo lice neoliberalne globalističke Zveri kapitalizma koji ljudima i deci - Deci! - proždire dušu i iscrpljuje tela... Ovo je suton civilizacije. Sistem i poredak su doživeli krah. Etika se raspala u paramparčad. Ovaj čin ne sme ostati neprimećen. Ne sme ostati nekažnjen. Nema nikakvog opravdanja za ovako nešto. Nema apsolutno nikakvog opravdanja za čin koji je razorio svaku nadu u ljudskost svih nas, nas običnih ljudi koji jurimo u potrazi za hlebom, koji živimo svoje živote i verujemo u državu, u više Dobro, čast, poštenje, kulturu i budućnost.
Na potezu je država i vlast kojoj je većina izglasala poverenje.

2 коментара:

svetlanaivanovic.tcwoman@gmail.com је рекао...

Viktore o tome sam pisala i ja nezavisno od dogadjaja. Kakva su ova deca koja su odrastala te bila vaspitana za vreme vlade Slobodana Miloševića, graddjanskog rata i duboke nemaštine. Kao psihoterapeut, bih rekla da ovo dete vidi vrednost u tome da sa ulice skloni čoveka, vrednost u mržnji prema njemu a to su simptomi veoma bolesnog društva, ukoliko i njegova porodica i drugari misle kao on.
I što je najgore, kazna koju ovo dete može dobiti je takva da neće učiniti ništa da utiče i stavi pod lupu ovo dete, nego ćemo, po mom mišljenju, imati čistog psihopatu medju nama koji će nastaviti da živi, i širi ovaj virus mržnje i ubijanja.
Nezvanično, čula sam da malo stariji klinci haraju po limanskom parku, glavno obe3ležje im je je da nose velike noževe ili mačete zadenute unakrst za farmerice. Njihov stil oblačenja je bele majice upasane u farmerke, znači dolaze iz najsiromašnjijih slojeva. Moglo bi se reći neki novi gusari, buntovnici, ko su oni? Šta je njima u glavama? Ka čemu oni idu? Koje profesije biraju? Kako misle da hrane svoju porodicu? Da li će uopšte imati porodicu? Pitanja idu u nedogled...
Mislim da treba hitno reagovati otvaranjem nevladinih organizacija za bavljenje ovim mladima ili ćemo postati kao Kompton u Los Angelesu, prepun bandi, gde se koju i ubijaju svaki dan i gde kad padne mrak ne smeš da izadješ na ulicu.
To je moje mišljenje i podrška Vašem tekstu.

Svetlana Ivanović, direktor Udruženje za pomoć zavisnicima "RASKRŠĆE" Novi Sad

Viktor је рекао...

Poštovana Svetlana, hvala na podršci. OProstite što sam ovako kasno video Vaš komentar. Na žalost, prošlo je od tada dosta vremena i zlo se samo namnožilo.
Možete me naći na FB, ako imate nalog, pa bismo i tao mogli da popričamo o svemu ovome.
Sve najbolje!