понедељак, 11. новембар 2013.

Objava moje treće zbirke poezije Čudo Feniksa, IP Adresa, Novi Sad



OBJAVLJENA MOJA TREĆA KNJIGA POEZIJE ČUDO FENIKSA
U IZDANJU IP ADRESA NOVI SAD


Pesnik se svaki put raduje kada mu se rodi njegovo dete - knjiga. Meni je ovo treći put da sam "roditelj". Tri je veliki simbol. To je sveto Trojstvo, Trojka, Gornja Trijada. Dalje, to su Tri alhemijska principa, Tri gune (Sattvas, Rajas i Tamas), Tri dela ličnosti (Ego, Id, Superego), Tri segmenta svesti (svesno, nesvesno, nadsvesno), Tri Sveta i Tri Tela, Trimurti...

Čudo Feniksa je zbirka posvećena elementu Vatre, i u tom smislu predstavlja nastavak prethodne dve zbirke, gradeći trijadu: Bog (Duh), Voda, Vatra. Otuda je ona sva u znaku Vatre. Ova zbirka je deo zamišljene celine - Sveta, koji tvore pet elemenata, odnosno 4 elementa (Vatra, Voda, Vazduh, Zemlja) i Duha, Apsoluta ili Boga, koji ove elemente ujedinjuje, oplođuje i oživljava. Stoga će iza nje uslediti zbirke koje će biti simboli preostala dva elementa: Vazduha i Zemlje.

Vatra je u mojim pesmama život, strast, vizija, pobuna. Čovek, potisnut i zgažen čudovištima tehnoloških revolucija, mora iznaći svoj put ka Svetlu. Ove pesme pulsiraju vrelinom strasti za oslobođenjem i na njihovim strujama plovi pobedonosni brod Čovekovog preobraženja. Zato je centralni simbol ove zbirke Feniks, ptica preobražaja i preporoda, ptica vaskrsenja u novi Život.

Iz recenzije Jovana Zivlaka:
"Radun je pesnik mističke i simboličke amblematičnosti. Njegov svet je svet elemenata, naspram sveta simbola civilizacije kao znakova propasti...
... U Radunovim stihovima, poput proročkih opisa, bez patetičkih inkantacija, ali sa merom ekstatičnosti, vidimo sukobe elemenata nad kojima se uzdižu veliki kulturni simboli koji evociraju mitove preobražavanja i mkističku i vulkansku snagu života."



Нема коментара: