четвртак, 16. фебруар 2012.

TEKST O KNJIZI EZRA PAUND U POLITICI

U jučerašnem broju Politike objavljen je prikaz knjige Ezra Paund Čarlsa Normana, koju sam ja preveo i napisao predgovor.
Tekst pod naslovom Bunt i sloboda Ezre Paunda napisala je Marina Vulićević. Može se skinuti sa sledećeg linka: http://www.politika.rs/rubrike/Kultura/Bunt-i-sloboda-Ezre-Paunda.sr.html

Nadam se da će biti još ovakvih prikaza knjige.

Evo dva karakteristična izvoda iz prikaza;

"Један човек – то је много ствари, стога никада није захвално судити о некоме само на основу једног периода његовог живота, а када је реч о ствараоцу, наводећи само идеје које је заступао изван уметности."

"Сада имамо прилику да читамо опсежну биографију „Езра Паунд”, у издању новосадског „Орфеуса” и преводу и са предговором Виктора Радуна Теона, причу о читавом животу овог америчког песника, преводиоца, есејисте, економског теоретичара и политичког пропагатора. Ову студију још 1960. године написао је Чарлс Норман, и критичари је сматрају као изузетну, „непревазиђену по прецизности, исцрпности и јасноћи стила”."

"Читамо о Езри Паунду (1885–1972), великом бунтовнику, вечито неприлагођеном човеку који је напустио Америку и настанио се у Енглеској, дружио се са великим писцима англоамеричке књижевне сцене, В. Б. Јејтсом, Т. С. Елиотом, Џејмсом Џојсом, Д. Х. Лоренсом, Т. Е. Хјумом и другима. Дубоко проживљавајући једно преломно доба, погодно за велике идеје, Паунд је бескомпромисно напустио и Лондон, емигрирајући у Париз, центар уметничког живота, а затим у Италију. Данас се његова улога у развоју модерне књижевности тумачи и овако: „Паундов утицај може се пратити кроз архиве најмање педесет ’малих’ часописа објављених са обе стране Атлантика, између 1916. и 1939. године”."

Нема коментара: