среда, 8. јун 2011.

USPAVANOST LJUDI

Na žalost, moram da konstatujem da su ljudi, mislim na prosečne, "normalne" ljude, one koje srećemo svakodnevno - uspavani.
Uspavani su jer ne znaju i ne žele da znaju šta im se zbiva, kako im se u glave sipa sve i svašta. Pritom, mislim i na politiku, a i šire.
Što se tiče politike, narod je oguglao. U promene se više ne veruje. Kakve promene? Šta su nam one donele? Gotovo ništa, ili još gore, tačnije rečeno.
Padamo sve više, tonemo, zaglibljujemo se u živi pesak, i to sada kao da nikoga više ne interesuje.
Mladi su potpuno omamljeni, ponajviše Facebook-om, ali i uopšte Internetom. Što da izlaze napolje, kada sve mogu da dobiju preko Interneta. Na Facebook-u su stalno, tamo se nalaze sa prijateljima, časkaju, razmenjuju ideje, viceve, upoznaju se, sprdaju se i zezaju. Facebook im je zamenio stvarni svet. Ako i nije Facebook, onda su silne TV sapunice, turske ili španske, i reality show serijali, tipa Veliki Brat, Farma i slično. Za svakog ima po nešto. Za sve uzrasne grupe je smišljeno nešto što će ih okupirati i odvući od stvarnosti.
Knjige skoro niko više ne čita. To što se i čita, to je uglavnom neka šund literatura, neki trilerčići, koji traju jedno čitanje i posle ih baciš.
Izborima niko više ne veruje. Sve je manje zainteresovanih za skupštinska prepucavanja.
Uzimaju nam teritoriju, i nikom ništa. Bombarduju nas, i nikom ništa. Nasilno upadaju u kancelarije i smenjuju dobre ljude, stručnjake, i nikom ništa. Obećavaju nam puteve, škole, razvoj, i ništa od toga. I opet nikom ništa. Trguju s našim ljudima, sa ljudima koji su se borili, verovali u bolje, i opet nikom ništa.
Odgovornost više ne postoji. Kako? Zašto?

To je ta omamljenost, koja nas okupira, koja okupira naša čula, jer smo bombardovani uzbuđenjima, zanimljivim sadržajima, predstavama. Ljudska psihologija je takva da čovek, a naročito mlad čovek, stalno traga za nekim novim uzbuđenjima.
Život postaje sve monotoniji, jer se sve ili gotovo sve standardizuje, i nama su preko potrebna uzbuđenja. Samo daj, daj, daj nešto novo, nešto uzbudljivo, nešto "in", nešto u "trendu", "fensi" itd.
A za to vreme, političari rasprodaju našu zemlju, truju nas, uništavaju sve što je nacionalno i patriotsko, ubeđuju nas da je bombardovanje u stvari bilo za naše dobro, prosipaju ko zna kakve hemikalije iz vazduha, guraju nas u GMO hranu i vakcine protiv izmišljenih i mutiranih virusa, obećavaju nam kule i gradove, i: NIKOM NIŠTA. NEMA VEZE.
Kako je to moguće? Kako je to uopšte moguće? Šta se to dešava sa ljudima? Zašto smo svi uspavani?
Probudimo se i protegnimo. Vreme je za novi dan.

Нема коментара: