среда, 23. април 2008.

OSNIVANJE CENTRA ZA ISTRAŽIVANJE BUDUĆNOSTI I RAZVOJ ČOVEKA I OKRUŽENJA - AURORA

Na današnji dan, 23.04.2008. godine (koji je i međunarodni dan knjige) održana je osnivačka skupština Centra za istraživanje budućnosti i razvoj čoveka i okruženja - AURORA.

Centar AURORA je zamišljen kao interdisciplinarni forum za razmenu i sučeljavanje različitih mišljenja, pogleda na svet i filozofija oko pitanja budućnosti "razvoja" čovečanstva, odnosa ljudskog društva i životne sredine, budućnosti etike, ekonomije, nauke, društvenih odnosa, uloge tehnike i novih tehnologija, genetike, i svih drugih pitanja od važnosti za razumevanje i spoznaju suštine i smisla čovekove egzistencije u vremenu.

Ciljevi i zadaci Centra dati Statutom realizovaće se kroz niz aktivnosti, koje odražavaju osnovnu ideju vodilju osnivača: jedinstvo teorijskih uvida i praktičnih aspekata odnosa čoveka i okruženja, sada i u budućnosti.

Živimo u vremenu gigantskih previranja, revolucije, radikalnih promena, sažimanja vremena i prostora, u eri globalnih promena. Zakoni koji su važili pre dvadeset godina ne važe više, životni ritmovi se menjaju, klima je poludela, niko više nema dovoljno vremena ni za šta, a naročito za sebe.

Aurora je kao zora, izlazeće Sunce, koje se pomalja da bi probudilo usnulu planetu. Nadamo se da će ova zora uspeti da je razmrda i osvesti. Jer, ovo je ipak naša planeta. Naš dom. Jedini koji, zasad, imamo.

Нема коментара: