четвртак, 18. август 2011.

IZBOR NAJBOLJIH KNJIGA IZDATIH U SRBIJI U PRVOJ DECENIJI XXI VEKA

(Napomena:
Tekst koji sledi preuzet je sa bloga Saše Radojčića: http://sasa.radojcic.org/mojih-top-10
V. R. Teon)


Mojih top 10

Poslednjih dana se u književnoj i kulturnoj javnosti govori o izboru autora čije će se knjige prevoditi na nemački u okviru priprema nastupa Srbije na Lajpciškom sajmu knjiga 2011, gde će naša zemlja biti počasni gost. Pozvano je tridesetak kritičara da daju svoje predloge najboljih knjiga u prvoj deceniji XXI veka, i na osnovu njihovih glasova formira se lista autora reprezentativnih za sadašnji trenutak srpske književnosti.

Pošto sam se našao u tom kritičarskom kolu, ovde prenosim svoju top-listu. U njoj je najmanje romana i uopšte proze, a najviše poezije – ne zato što sam sektaški naklonjen pesništvu (a jesam), nego pre svega zato što je u našoj književnosti poslednjih 15-20 godina poezija znatno kvalitetnija i vitalnija od proze. U listu sam uvrstio i tri knjige iz esejistike, žanra koji je uvek autsajder u takmičenjima za “najčitanija” dela, ali dugoročno pruža najbolju dijagnozu estetskih mogućnosti jednog vremena.

Da ne dužim – mojih top 10:

Esejistika:

Borislav Radović, O pesnicima i o poeziji (2001)
Jovan Hristić, Terasa na dva mora (2002)
Dragan Stojanović, Lepa bića Ive Andrića (2003)

Poezija:

Novica Tadić, Okrilje (2001)
Duško Novaković, Smetenjakov crtež (2002)
Vojislav Karanović, Svetlost u naletu (2003)
Radmila Lazić, Doroti Parker bluz (2003)
Milan Đorđević, Radost (2008)
Živorad Nedeljković, Ovaj svet (2009)

Proza:

Vladimir Tasić, Kiša i hartija (2004)

Autor teksta: Saša Radojčić

уторак, 16. август 2011.

EZRA PAUND: Biografija Ezre Paunda po prvi put na srpskom jeziku

Biografija Ezre Paunda po prvi put na srpskom jeziku

Konačno, posle višemesečnog napornog rada, završio sam prevod biografije Ezre Paunda američkog pisca i biografa Čarlsa Normana.

Ovo je prva biografija Ezre Paunda na srpskom jeziku. Normanova biografska monografija o Ezri Paundu uskoro će se ekskluzivno pojaviti i na srpskom tržištu knjiga, u izdanju istaknute izdavačke kuće Orpheus iz Novog Sada. Ova knjiga će popuniti prazninu koja postoji u oblasti moderne angloameričke i svetske književnosti i baciće novo svetlo na Paundov život i priključenija, i njegovu herojsku i tragičnu umetničku i životnu odiseju.

Šta reći o Ezri Paundu?

Ezra Veston Lumis Paund (1885-1972) svakako predstavlja jedinstvenu pojavu u modernoj književnosti. Bez njega slika svetske književnog i umetničkog stvaralaštva XX veka bila bi tek puka žvrljotina ili skica nekog neveštog slikara. Paund je čovek koji je prodrmao ustajalu književnu scenu Evrope i Amerike, i uneo nove, originalne kolorite i tonove, podižući celokupnu perspektivu i unoseći novu energiju u stvaranje. Paundov književni i umetnički zanos, njegovo osobenjaštvo, vulkanska radna i kreativna energija, naučni i eksperimentatorski pristup pisanju, ostavili su upečatljiv potpis na angloameričkoj, ali i svetskoj poetskoj, književnoj i umetničkoj mapi.
Ezra Paund je pionir, herojska, ali i tragična figura, koji je umetnost i naročito književnost, prihvatao u potpunosti, bez ostatka, kao polje nepreglednih mogućnosti. On je bio istinski čovek od pera, poeta koji je živeo poeziju, čovek koji je krčio puteve književnog stvaralaštva, stvarajući nove forme izražavanja, avangardista i inovator. Paund je bio živa inkarnacija poezije, koji je mislio, govorio, stvarao i prevodio poeziju, ali i koji se oblačio, pozirao i nametao kao pesnik, kao umetnik.
Živeći i stvarajući od početka do kasnih decenija XX veka, svedočio je burnim promenama i tranzicijama, revolucijama i ratovima, doživljavajući i preživljavajući tragične sudbine svojih prijatelja i kolega. Uvek se osećao delom elite, ali bio je učitelj i vođa istinskim genijima, pesnik pesnika, umetnik umetnika. Stoga je Paund prvi među najvećima, jer to je čovek koji je vodio i podučavao čitavo jedno sazvežđe velikih stvaralaca s početka XX veka, među kojima se (samo u oblasti književnosti) ističu: T. S. Eliot, Dž. Džojs, V. B. Jejts, E. Hemingvej, V. K. Vilijams, E. E. Kamings, R. Frost, i mnogi drugi.
Paund je u književne krugove početkom XX veka ušao nenadano i silovito, kao mladi američki pesnik, zaneseni obožavalac trubadura, Dantea i latinskih pesnika. Zasvetleo je nebom kao kometa, obrušivši se na stare, prevaziđene kalupe pisanja u tadašnjoj angloameričkoj književnosti, u vidu preživelih romantičara i prerafaelita, i nametnuo nove vrednosti i poglede.
Neshvaćen i progonjen, uticajan i gromoglasan, Paund je ostavio dubok trag u savremenoj američkoj i svetskoj književnosti, ali i umetnosti, ekonomiji, politici. Paundova autentičnost i nepatvoreni karakter zračili su na ljude iz njegove okoline, i ujedno zbunjivali i zastrašivali one koji ga nisu poznavali, ili nisu hteli da ga upoznaju.
O ovom genijalnom američkom pesniku napisano je malo dobrih biografija. Biografija Ezre Paunda, koju je napisao renomirani američki biograf i pisac Čarls Norman (1904-1996), u izdanju Funk & Wagnalls, USA, 1960. godine, predstavlja vrhunski estetski i literarni doživljaj. Norman je vrlo studiozno pristupio izučavanju života i dela znamenitog američkog i svetskog pisca, potrudivši se da prosečnom čitaocu približi karakter, ličnost i temperament slavnog pisca i oživi njegov lik, opisujući ga u različitim životnim prilikama – za vreme studija, tokom njegovog boravka u Londonu, Parizu, Italiji i drugim mestima u koja je putovao i radio, za vreme njegove profašističke propagande...
Norman ispisuje ovu biografiju na način napetog, uzbudljivog trilera, uvodeći u štivo zaplete, prenoseći razgovore i rasprave Paunda sa svojim istomišljenicima i oponentima, navodeći njegove izjave, kritičke oglede, recenzije savremenika, pesme, eseje, prepiske i poglede. U Paundovoj biografiji saznajemo dosta detalja i o drugim slavnim piscima i umetnicima sa kojima je Paund drugovao i koje je pomagao i svesrdno podržavao (T. S. Eliot, Džojs, V. B. Jejts, Vilijams, Hemingvej, D. H. Lorens, Frost, V. Luis, H. Dulitl, Aldington, F. M. Foks, Brankuzi, Godje-Breska, i mnogi drugi).
U ovoj sveobuhvatnoj ali jezgrovitoj biografiji nalazimo obilje podataka, autentičnih svedočanstava, analize Paundovih brojnih radova, i stičemo uvid u nemerljivu kompleksnost pesnikovog pogleda na svet, koji se u svojim delima inspirisao Konfučijem i trubadurima, buneći se protiv kapitalističke pohlepe za profitom i kamatom (usura), i kritikujući američku i britansku invazionističku politiku.

Čitalac ima dragocenu priliku da doživi čari atmosfere boemije, magiju poezije, ali i svu divnu ljudskost i jednostavnost koja je odlikovala pesnike, pisce, slikare, vajare, muzičare, intelektualce, koji su se radovali zbog svojih dela, saučestvovali sa uspesima i neuspesima svojih kolega, burno se zabavljali, i živeli život punim plućima, verujući u istinsku snagu umetnosti, u snagu promene. To je upravo ona atmosfera i onaj duh koji, na žalost, više ne postoji, ili se tu i tamo oseti u tragovima, a koji nam je danas svima veoma potreban.

V. R. Teon