субота, 29. август 2015.

Facebook kao velika virtualna iluzija

Viktor Radun Teon
Facebook kao velika virtualna iluzija


Ukoliko se ozbiljno shvati, Facebook je samo jedno veliko zamajavanje ljudi. Najperfidnija iluzija da čovek može nešto da sazna, da uradi, izmeni. Ništa od toga.
Dugoročno, Facebook je samo jedna velika prevara koja služi da nam odvuče pažnju sa istinski važnih pitanja i problema u životu i kroz davanje iluzije da imamo slobodu izražavanja, zapravo nam odvlači energiju na bavljenje njime, predstavljajući nam se kao vrhovni autoritet u koji se ne sme sumnjati, i kao moćno sredstvo pomoću kojeg možemo uzajamno komunicirati, razmenjivati ideje, misli, slike, odlučivati i delovati. Puštajući nas da tako uživamo samozadovoljno u slobodi igre i izražavanja, nemajući uvid u to da naše misli, ideje, slike, razgovori, dogovori, odluke i organizovanja putem FB-a služe ne nama, već onima koji kroz nevidljive kanale gigatske FB mreže (s obzirom na činjenicu da je FB privatna kompanija) nas prate, analiziraju i kontrolišu.
I tako, sve više i više, vezujemo se za virtuelnu stvarnost, živimo svoje virtuelne živote, dok sve manje i manje živimo u istinskoj stvarnosti, gubeći malo po malo kontakt sa realnošću, dok klizimo ka nekoj vrsti psihomentalnog poremećaja, poremećene percepcije, poremećene pažnje, poremećene volje, zavisni i konačno zarobljeni od strane te virtuelne stvarnosti FB-a...
Zato je pametno povremeno se odvojiti od FB-a i izaći na vazduh, na ulice grada, u široka prostranstva prirode, u sela i polja. Samo tako ćemo moći da održimo neophodnu ravnotežu i osećaj za realno. Ključne promene u životu se, ipak, ne odigravaju na FB-u, već napolju.
Izađimo, dakle, malo za promenu!

четвртак, 27. август 2015.

Mali test za proveru demokratičnosti vlasti

Viktor Radun Teon
 Mali test za proveru demokratičnosti vlasti


(Ovo su osnovne tačke provere vlasti. Proverite aktuelnu vlast tačku po tačku i ako nije onako kako bi demokratska vlast trebalo da bude, znate šta vam je činiti - vratite se ponovo na tačku 5 i učinite ono što je neophodno).

1. Ko koga kontroliše: vlast narod ili narod vlast? (u demokratskim zemljama - ima li takvih? - narod treba da kontroliše vlast a ne obrnuto. Privatnost građana je neprikosnovena.)
2. Stepen korupcije u vlasti (veze i vezice, zapošljavanje po političkoj podobnosti a ne po srodnosti ili partijskoj pripadnosti...)
3. Transparentnost vlasti (da li vlast obaveštava javnost o svojim odlukama, planovima i akcijama i da li su važni dokumenti i zakoni slobodni za pristup javnosti)
4. Postojanje slobode medija (da lis u mediji pod kontrolom vlasti, ima li cenzure...)
5. Sloboda okupljanja naroda kao izraza volje naroda i osnovnog demokratskog prava (neophodno u slučajevima kada postoje značajna odstupanja vlasti u domenu učinjenog u odnosu na proklamovano).
6. Preispitivanje onoga što je vlast:
a) obećala u predizbornoj kampanji
b) najavila da će uraditi
c) uradila
7. Poslednje ali ne i zadnje: ne zaboravite, nije važno kako izgledaju i koliko se pojavljuju u javnosti oni koji vas zastupaju (tj. vlast) već šta i kako rade u službi naroda i u cilju ekonomskog i društvenog prosperiteta.

Prijatno čitanje i analiza.